Naast wie zit jij aan tafel?

Naast wie zit jij aan tafel?
10 december 2018 Angela
In Angela

Niet etende kinderen, discussies, ze bemoeien zich met elkaars eten, één van de kinderen vraagt veel aandacht tijdens het eten, kortom onrust… Je kent het vast wel als je ’s avonds met je gezin aan tafel zit of misschien weet je het nog van vroeger. Maar hoe kan je het nu rustiger krijgen? En waarom is het eigenlijk onrustig? Heb je alles al geprobeerd? Misschien moet je het eens op de systemische manier proberen. Systemisch? Wacht, ik leg het je uit…

Iedereen maakt deel uit van een systeem. Dat kan je familie/gezin zijn, je werkomgeving, je woonomgeving, de sportclub en meer. In systemisch werk gaat men uit van een aantal basisprincipes die, als die in balans zijn, ervoor zorgen dat er balans en rust is in een systeem. Eén van die basisprincipes van systemisch werk is ordening. Ordening zorgt voor rust.

Volgorde aan tafel
De juiste volgorde aan tafel is papa, mama en dan de kinderen van oud naar jong. Misschien zit je nu totaal anders tijdens het eten en gaat het goed, maar dan nog is het, het proberen waard. Hoe doe je dat nu? Hoe ziet dat aan tafel er nu uit?

 • Gezin met 1 kind: papa en mama zitten tegenover elkaar aan de lange zijde van de tafel en het kind zit aan de korte zijde van de tafel
 • Gezin met 2 kinderen: Papa en mama zitten naast elkaar, waarbij papa rechts zit van mama. Tegenover hen zitten de 2 kinderen, waarbij het jongste kind tegen over papa zit.
 • Gezin met 3 kinderen (of meer): Papa en mama zitten naast elkaar. Naast mama zit het oudste kind, dat zou bijvoorbeeld aan het hoofd van de tafel kunnen. En tegenover papa en mama zitten de twee andere kinderen. Belangrijk hierbij is weer dat het jongste kind dus tegenover papa zit, zodat je met de klok rond van oud naar jong zit.

Is het direct rustig?
Nee vast niet, het zal even wennen zijn en geef het ook echt een aantal weken. Mijn advies zou zijn om dit 6 weken de tijd te geven. Automatisch gaat iedereen waarschijnlijk op zijn oude vertrouwde plekje zitten of is er zelfs eerst even onrust direct na de verandering. Leg vooral de nadruk op gezelligheid aan tafel, niet aan ‘moeten’, ‘moeten’ eten, ‘moeten’ rustig zijn. En hou vol, want waarschijnlijk zul je op den duur ook merken dat het op andere momenten zijn uitwerking heeft op het gezin.

Meer informatie?
Tijdens mijn opleiding tot psychodynamisch therapeut en met mijn cliënten doe ik veel systemisch werk. Prachtig om te doen en het werkt zoveel door, tijdens maar ook ná de sessie. Wil je meer informatie of heb je vragen? Laat het me gerust weten.

-x-A

Reacties (4)

 1. Petra 9 maanden geleden

  Maar wat doe je dan als 1 van de ouders later thuis is dan je eet? Dezelfde opstelling alleen blijft die plek leeg? Als ik met mijn jongens eet zitten we meestal zo: kids tegenover elkaar, ik op de kop. Anders zit iedere ouder naast een kind.

  • Auteur
   Angela 9 maanden geleden

   Dat is een goede vraag. In principe zal het kind rechts van je dan sneller een vaderrol op zich nemen. Herken je dat? Het mooiste zou dan zijn dat jij dan in ieder geval het meest rechts zit. Dus niet tussen de kinderen in. En áls je dan wel samen zit, dit in ieder geval toepassen. Heb je hier iets aan?

 2. Jose 9 maanden geleden

  Wat als je met 2 kinderen zit maar de jongste kan nog niet alleen eten en moet geholpen worden

  • Angela 9 maanden geleden

   Hai Jose, ja dat is lastig! Hoe oud is je jongste? Wat je kan proberen is dat je in ieder geval in volgorde gaat zitten. Dat wil dus zeggen, papa, mama, oudste kind, jongste kind. Waarbij je het jongste kind naast papa kan zetten. Papa kan ook best helpen 😉 Het blijft lastig dan hoor, als een kindje nog niet zelf kan eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*