Kandelaar DIY

Kandelaar DIY
6 november 2018 Angela
In DIY
Het wordt weer wat kouder, de kaarsjes mogen weer aan. Natuurlijk hebben we in de shop veel keuze uit kandelaars en kaarsen. Maar hoe leuk is het om ook eens iets zelf te maken? Moeilijk? Nee, totaal niet. Duur? Ook niet! Lees gauw verder hoe je deze mooie kandelaar zelf kunt maken.

 

Allereerst, wat heb je nodig:
 • schaaltje naar keuze
 • boetseerklei
 • mesje
 • danoontje of ander klein bakje/glaasje
 • krijtverf
 • kwast
 • goede lijm
 • stukje schuurpapier
 • een kaars
 • veel geduld 🙂

 

Stap voor stap
 1. Vul je bakje of glaasje met klei. Gebruik je iets wat je niet naderhand kapot kunt knippen, zorg dan dat je eerst een stukje huishoudfolie erin doet, zodat je de klei naderhand makkelijk eruit kunt halen.
 2. Helemaal gevuld? Druk dan langzaam je kaars zo recht mogelijk in de klei. Je zult zien dat de klei omhoog geduwd wordt. Laat dit een uurtje drogen.
 3. Na een uurtje snij je heel voorzichtig de overtollige klei eraf. Zo krijg je kandelaar een zo recht mogelijke bovenkant. Let op, tijdens het opdrogen zal het iets krimpen, dus helemaal recht blijft het niet. Geen probleem want dan kun je later schuren.
 4. Dan komt het stukje geduld om de hoek kijken. Mijn klei had ongeveer 3 dagen nodig om volledig uit te harden. Dit is ook wel nodig, want je wil het nog glad schuren. Na 3 dagen kun je met schuurpapier ervoor zorgen dat alle oneffenheden zoveel mogelijk verdwijnen. Je kaarshouder is klaar!
 5. Plak deze met een flinke hoeveelheid lijm op een door jouw gewenste plek in de schaal. Laat dit goed drogen! Zoals je ziet, is het niet erg mooi om dit zo te laten. Daarom heb ik er voor gekozen om de kier tussen de houder en de schaal op te vullen met klei. Met water kun je deze boetseerklei goed uitsmeren zodat de overgang netjes wordt. Ook dit moet je goed laten uitharden.
 6. Dan de laatste stap! Schilderen! Je zou ervoor kunnen kiezen om eerst een primer aan te brengen. Dan laat de verf misschien niet snel los. Ik heb dat niet gedaan, omdat ik de kandelaar toch niet veel zal aanraken en de verf goed pakte. Over het algemeen kun je met krijtverf overal wel overheen en hecht het ook goed. Bij deze schaal was het nodig om twee lagen verf aan te brengen.

 

Kandelaar DIY ietsmoois.nl

En tadaa! Klaar is je kandelaar! Voor nog geen 10 euro heb je een mooie kandelaar die je ook nog eens leuk kan aankleden. Wat dacht je van een takje eucalyptus in de schaal? Of met kerst wat kerstversiering erin? Je kunt er alle kanten mee op!

Heel veel succes met het maken van jouw eigen kandelaar! En is het je toch teveel werk? Binnenkort krijgen wij soortgelijke kandelaars in ons assortiment.

P.s. We zouden het leuk vinden als je ons tagt op instagram of facebook als je deze kandelaar ook hebt gemaakt.

 

Kandelaar DIY ietsmoois.nl

Reacties (2)

 1. Nicole 12 maanden geleden

  Wat super leuk gedaan zeg! Bij ons is alleen nooit die klei te krijgen.

  • Angela 12 maanden geleden

   Ze hebben 2 soorten bij de Action. Bij de knutselspullen/kaarten en bij de kinderspullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*